تقریباً در ایران 4 میلیون نفر در سن 65 سال و بالاتر زندگی می کنند. در کشور ما میزان جمعیت سالمندان و شیوع بیماری در سالمندان به تدریج در حال افزایش است.
بخش قابل توجهی از جمعیت 65 ساله و بالاتر در کشور ما تحت تأثیر بیماری هایی که ناشی از تغذیه نامناسب و نامتعادل است زندگی می کند. تغذیه ناخودآگاه عامل خطر مهمی در چاقی ، دیابت ، بیماری های قلبی عروقی ، پوکی استخوان ، سکته مغزی ، بیماری های سیستم اسکلتی و عضلانی است که در این گروه سنی مشاهده می شود.
مانند همه سنین ، تغذیه مناسب و متعادل برای محافظت از سلامت و توسعه در این گروه سنی بسیار مهم است. تغذیه کافی و متعادل؛ این ماده با مصرف کافی مواد مغذی در چهار گروه غذایی تهیه می شود. این غذاها شامل : شیر ، پنیر و ماست در گروه شیر؛ گوشت ، مرغ ، تخم مرغ و حبوبات در گروه گوشت؛ نان ، بلغور ، ماکارونی ، برنج ، ذرت که در گروه سبزیجات و میوه و غلات قرار می گیرند، هستند.
میزان مصرف توصیه شده از این غذاها به طور جداگانه متفاوت است و سن ، جنس و وضعیت فعالیت بدنی فرد بر این میزان تأثیر می گذارد. تعداد وعده های غذایی باید افزایش یابد و باید وعده های غذایی مکرر خورده شود. صبحانه باید صبح انجام شود. باید وزن ایده آل بدن حفظ شود و تعادل بین انرژی حاصل از مواد مغذی و انرژی صرف شده حفظ شود. مصرف غذاهای چرب باید محدود باشد. مرغ یا بوقلمون به جای گوشت قرمز باید ترجیح داده شود.
ماهی باید حداقل 2-3 بار در هفته مصرف شود. مصرف چربی حیوانی باید کاهش یابد و روغنهای گیاهی ترجیح داده شوند. در مصرف شیر و ماست کم چرب یا بدون چربی باید دقت کرد. دسرهای شیر مانند پودینگ و شیر برنج باید به جای غذاهای شکر ، قند و پالپ دار که فوراً قند خون را بالا می برد ترجیح داده شود. از مصرف کیک ، دسر و شیرینی باید تا حد ممکن خودداری شود.
هر روز باید 5-7 وعده سبزیجات و میوه و همچنین وعده های غذایی حبوبات خشک 2-3 بار در هفته مصرف شود. به جای روش سرخ کردن ، روش های جوش ، کباب کردن و پخت ارجحیت دارد. از غذاهای سرخ شده خودداری کنید. هنگام پختن گوشت ، روغن اضافی نباید اضافه شود. فعالیت بدنی باید با توجه به سن تا حد ممکن افزایش یابد.
برای جلوگیری از فشار خون بالا ، که در افراد بالای 65 سال دیده می شود ، باید مصرف روزانه نمک محدود شود زیرا باعث خونریزی و مرگ مغزی شود. از نمک اضافی نباید به وعده های غذایی آماده اضافه کرد و از مصرف ترشی که دارای نمک بالایی هستند ، باید خودداری کرد. تلفات مایع افراد بالای 65 سال و مشکلات بهداشتی ناشی از این تلفات بیشتر از سایر گروههای سنی است. به همین دلیل افراد مسن باید روزانه مایعات خود را افزایش داده و روزانه 8-10 فنجان مایعات مصرف کنند.
مصرف سیگار ، الکل ، چای بیش از حد و قهوه باعث ایجاد مشکلات سلامتی برای همه ، به ویژه افراد مسن می شود. آب و سوپ نوشیدنی های مناسب برای افراد مسن هستند.
تغذیه در دوره های سنی
مشکلات بهداشتی که به دلیل تغذیه ناکافی و نامتوازن در هر دوره از چرخه زندگی با آنها روبرو می شویم ، بر وضعیت سلامتی ، بهره وری افراد ، کیفیت زندگی و همچنین مخارج درمانی در سنین بالاتر تاثیرمی گذارد.
بنابراین ، تغذیه مناسب و متعادل در هر دوره سنی بسیار مهم است. تغذیه؛ این عمل عملی است که باید به صورت آگاهانه انجام شود تا مواد مغذی مورد نیاز بدن در مقادیر کافی و در مواقع مناسب به منظور محافظت از سلامتی و بهبود کیفیت زندگی انجام شود. تغذیه سالم باعث افزایش کیفیت زندگی افراد بخصوص در دوران نوزادی ، پیش دبستانی و مدرسه ، نوجوانی و سالخوردگی می شود.
ترجمه شده از سایت : hsgm.saglik.gov.tr